נוודות דיגיטלית - אחד המושגים שהולכים וצוברים תאוצה בשנים האחרונות. בין אם זו הטכנולוגיה, משבר הקורונה שגרם לנו להבין שאפשר גם מרחוק או הגלובליזציה, יותר ויותר אנשים בוחרים באורח חיים נוודי.
לעבוד מכל מקום מעולם - נשמע קסום סך הכל, מי מאיתנו לא היה רוצה לטייל בעולם ולעשות מזה כסף? אבל כמו רוב הדברים בחיים, גם פה, בשביל להצליח צריך קודם כל להבין מה זה אומר והאם זה מתאים לנו, כי עם כל הקסם, זה לא מתאים לכל אחד. החדשות הטובות הן שאם זה כן מתאים לכם ואתם רוצים לחיות ככה, אין סיבה שלא תצליחו.
אחד המומחים הכי גדולים בארץ לנוודות דיגיטלית ולנוודות בכלל הוא האיש שכבר טייל במקומות הכי מרתקים ומיוחדים בעולם, שחווה חוויות שרובנו שומעים עליהם רק בבלוגי טיולים ושתמיד תמצאו אותו עם סיפור מוכן בשרוול. מי שעוקב אחריו ברשתות החברתיות כבר רגיל לפעור את הפה בתדהמה בכל פעם מחדש והאמיצים שביניהם לא רק עוקבים אלא גם לומדים ממנו ומתנסים בעצמם. אוהד הנווד עבר את המסלול שרובנו עוברים, עשה שירות משמעותי בצבא, יצא לטיול ארוך בעולם וחזר ללמוד הנדסת כימיה. ואז הוא התחיל לשאול את עצמו שאלות שרבים מאיתנו שואלים את עצמנו, אבל לא תמיד מגיעים לתשובה: "למה אני פה? למה לי להיות מהנדס כימי כשיש עולם כזה יפה בחוץ?", והחליט לעזוב את הלימודים בשביל להתחיל לטייל בעולם.
בשביל להבין מה זה בכלל אומר נוודות דיגיטלית, מאיפה האומץ ואיך חיים את זה, החלטנו לקחת את אוהד לשיחה קצרה על החיים. שלו. ועל הפנטזיות של רובנו. אם משהו מדגדג לכם באורח החיים הזה, יש פה כמה דברים שכדאי לכם לקרוא.
בוא נתחיל מההתחלה... בגיל 23 אתה עושה את מה שרוב החבר'ה הישראלים עושים בגילך, חוזר מטיול אחרי צבא, ואז מחליט לצאת מהמסגרת ולהגשים חלומות שרובנו משאירים כבויים. מאיפה האומץ? מאיפה הכסף?
המסלול שלי היה ברור. ידעתי שאני רוצה ללמוד הנדסה כימית, אז אחרי שנה של טיול חזרתי לארץ וזה מה שהתחלתי ללמוד. אחרי ארבעה חודשים התחלתי לשאול את עצמי שאלות. אני באמת לא הבנתי למה לי בכלל לנסות להתאקלם ולהשתקע, כשיש עולם כזה יפה בחוץ. אמרתי לעצמי, אוקיי, אתה בן 23, אתה בטוח שזה הזמן להתמסד כשבמקום זה אתה יכול לראות עולם ולהספיק עוד מלא דברים? בשביל מה אנחנו חיים, בשביל כסף או בשביל חוויות? אני החלטתי שאני חי בשביל חוויות.
לא ידעתי לאן אני ממשיך מכאן, אבל ידעתי שללמוד לא עושה לי טוב. הסתכלתי סביבי וראיתי אנשים שמצליחים לשרוד בעולם עם כלום. בנאדם עומד בצומת, מוציא כדורים מהתיק ועושה מזה אחלה כסף, למה שאני לא אצליח? בעולם יש מלא סגנונות חיים, אנשים חיים מכלום, זאת לא בעיה.
אז חסכתי קצת כסף ויצאתי לדרך.
אוהד הנווד בזנזיבריש לך טיפים למי שרוצה לעשות את זה אבל אין לו אומץ ולא יודע מאיפה להתחיל?
הדבר הראשון שאנשים שרוצים לצאת לנוודות דיגיטלית צריכים לעשות זה לשנות את הסטייט אוף מיינד שלהם ולהבין שאנחנו צריכים לחיות בשביל חוויות ולא בשביל כסף. כשאנשים יוותרו על החלום להתעשר בכסף ויתחילו להעשיר את עצמם בחוויות, הם ירגישו את השינוי.
מצד שני בואו לא נהיה נאיבים, צריך גם כסף, פשוט לא צריך לוותר על אהבה וחלומות בשבילו. יש היום כל כך הרבה עבודות שאפשר לעשות מסביב לעולם. רק צריך לפתוח את הראש ולהבין מה אתם אוהבים ורוצים לעשות.
אני באופן אישי התחלתי לטייל בשביל לאסוף חוויות, לא חשבתי שאני הולך להיות בלוגר טיולים. לא עשיתי את זה בשביל להתעשר. לאט לאט התחלתי לעשות מזה כסף והיום אני מצליח לשלב בין האהבה שלי לבין פרנסה. זה החלום הגדול וכל אחד צריך לחשוב איך הוא יכול להגיע לשם.
בשביל ללמוד על כל היעדים בעולם ולקרוא עליהם תכנים, כתבות, טיפים, תשובות לשאלות המעניינות וכל מידע שתצטרכו, היכנסו לאתר אקספלורר וחפשו את היעד שלכם בזכוכית מגדלת. שם תוכלו לקרוא ה-כ-ל על כל מקום בעולם.
זה נראה מאוד קסום בתמונות ובסרטונים. יש לאורח החיים הזה גם חסרונות?
החיסרון העיקרי בשבילי הוא למצוא זוגיות, במיוחד כי אני מחפש בן זוג ולא בת זוג, וזה עוד יותר קשה. אני מרגיש שאני בשל למשפחה, אבל זה קשה למצוא אותה כשאני חי כמו שאני חי.
גם הגעגוע מאוד קשה. לפני הקורונה לא הייתי בארץ 3 שנים וזה היה קשה מאוד, הרגשתי שאני מפספס את האחיינים שלי גדלים. היום אני כן משתדל לחזור לארץ בין לבין, לראות את המשפחה והחברים, הם העוגן שלי. וכמובן שעכשיו בתקופת המלחמה אני נמצא בעיקר פה. זה טוב לנדוד, אבל גם חשוב שתהיה קרקע יציבה לחזור אליה.
אבל אני חושב שכן צריך לדבר גם על השלילי באורח החיים הזה ואני כן משתדל להעלות את זה בתכנים שלי, שלא יחשבו שהכל זוהר. מצד שני, לא תראו אותי נותן המלצה רעה על משהו או סיפור צהוב על מישהו שעצבן אותי... זה מאתגר יותר להעלות תכנים שליליים, אבל תהיו בטוחים שלא הכל מושלם.
היית בהרבה מקומות עולם שלישי, ראית אוכלוסיות חלשות וגם התנדבת בחלקן. הדברים האלה משפיעים עליך? אתה מרגיש שאתה "לוקח את העבודה הביתה"?
להפך! אני הכי אופטימי שיש. דווקא לראות את האנשים האלה, כשאין להם כלום והם כל כך מאושרים, זה רק מחזק. את האופטימיות שלי אני לוקח מהם.
חשוב להבין שאני לא בא לתרום להם, אני בא ללמוד מהם. אני בא להכניס להם עוד גוונים, וגם לי. אני לא בא להציל את העולם, זה לא מה שהם צריכים מאיתנו ואנחנו גם לא יכולים לעשות את זה. מי אנחנו שנעשה את זה? זה שאנחנו חיים שונה מהם לא אומר שאנחנו טובים יותר או שהם מסכנים.
מי שבא לאפריקה למשל בשביל להתנדב ומרגיש רחמים על האנשים האלה – לגמרי פספס את הקטע. הם חיים את החיים שלהם בשמחה ובאושר ואתם מוזמנים לבוא ללמוד מהם. ואם אתם רוצים להתנדב ולעזור, תעשו מחקר לפני, תבינו מה עושה להם טוב ומה רק מזיק להם.
אוגנדה. “חשוב להבין שאני לא בא לתרום להם, אני בא ללמוד מהם”אתה מטייל, אתה נהנה, אתה נסחף לכל הכיף הזה. איך מצליחים גם לעבוד?
לשמחתי, במקצוע שלי זה בא ביחד. אני מטייל ועובד ואז מספר על מה שראיתי וחוויתי, ומזה אני מתפרנס. אני נהנה לערוך סרטונים, אני נהנה להכין אותם ולדבר על זה, אז אני לא מרגיש שאני עובד.
אנשים אחרים שרוצים לעבוד מרחוק ולטייל בעולם, צריכים לדעת לעשות את ההפרדה. קודם כל תבחרו מקצוע שיאפשר לכם את המרחק הזה. אחר כך תצטרכו להבין שאת שעות העבודה שלכם עדיין תצטרכו להשקיע, רק שבמקום להיות במשרד, תוכלו לעשות את זה מול נוף יפהפה שאתם בוחרים. ההבדל יהיה שבין לבין תוכלו לעבור חוויות שבישראל כנראה לא הייתם יכולים לעבור.
אבל מי שבוחר בדרך הזו צריך להבין שזה אומר לעבוד, להשקיע, ולא רק לחוות ולבלות, זה לא יהיה 100% פאן.
בשביל לדעת יותר על נוודות דיגיטלית ואיך חיים את זה, תתחילו מהאתר הזה
אם אתם מרגישים שאתם חיים על הקצה ומוכנים להתחיל לטרוף חוויות, כדאי לכם לעקוב אחרי אוהד הנווד באינסטגרם
נוודות דיגיטלית מתאימה לכל שלב בחיים? אפשר לעשות את זה עם משפחה וילדים?
ילדים אולי יסבכו קצת את הסיפור, למרות שגם איתם זה אפשרי. יש אנשים שעושים את זה, צריך רק להבין מה מתאים לכם. לכל דבר יש יתרונות וחסרונות, גם בנוודות דיגיטלית עם ילדים. יש סיבה שרוב האנשים לא נוודים, אנשים צריכים יציבות, ועם ילדים זה כנראה עוד יותר משמעותי. הם צריכים חברים קבועים, מוסדות קבועים, בית.
אבל יש דרכים לשלב את החלום עם החיים. אפשר לעשות רילוקיישן לכמה שנים, אפשר להשתקע במקום כלשהו ואחרי כמה שנים לעבור למקום אחר, אפשר לעשות טיולים ארוכים פעמיים בשנה או מה שמתאים.
חשוב להבין שאם יש משהו שרוצים – זה אפשרי. אתם תמצאו את הדרך לעשות את זה. כל אורח חיים, אם אתם רוצים אותו והחלטתם שזה מתאים לכם, לכו על זה. אני לא אומר שזה לא יהיה קשה... אבל זה אפשרי.
בשורה התחתונה, נווד דיגיטלי בכל גיל וסוג חייב לאמץ גמישות מחשבתית מאוד גדולה. להיות עמיד לשינויים. להבין שדברים יכולים להשתנות ואולי תצטרכו להתגמש. אם תצליחו להפנים את זה, הכל קטן עליכם.
קנדה. “נווד דיגיטלי חייב לאמץ גמישות מחשבתית מאוד גדולה”סיימת לא מזמן 70 ימים של מילואים, איך היה להישאר במקום אחד כל כך הרבה זמן?
אני דווקא אוהב להישאר הרבה זמן במקום אחד. במילואים היה לי טוב מאוד. לנוכח המצב – זה הציל אותי. במקום להתעסק בחדשות ובעצב, התעסקתי בתרומה ובעשייה וגם בעבודה. בזמן המילואים הצלחתי ליצור תוכן שונה, אבל עדיין תוכן ייחודי ומקורי, וככה להתפרנס. וזה שיכולתי לעזור ולתרום מהמקום שלי, זה מדהים ואני מודה על זה מאוד.
אתה חושב שה-7/10 ישנה משהו בישראלים ובמה שהם חושבים על נוודות דיגיטלית?
נוודות דיגיטלית זה בלתי נמנע. ברמה העולמית הנושא הזה רק בחיתוליו, בטח ובטח בישראל. אנשים רק מתחילים להכיר את זה ואין לי ספק שזה ילך ויתפתח.
אנחנו עם חזק. ישראלים הם אנשים שלא מתפשרים על החיים שלהם, שיודעים מה הם רוצים. יש המון ישראלים שעובדים בכל העולם כבר עכשיו וזה ילך ויגבר, בלי קשר למה שקרה פה. לא חייבים לוותר על הישראליות והאחדות בשביל להיות נווד דיגיטלי. גם אני לא רואה את עצמי חי במדינה אחרת שהיא לא ישראל, זה יכול לבוא ביחד.
לסיכום, מה אתה חושב על לטוס ולטייל היום, כשבארץ מתנהלת מלחמה ויש עוד חטופים שאנחנו מחכים שיחזרו הביתה?
ב-7 לאוקטובר כולנו חזרנו לארץ, כל אחד תרם מה וכמה שהוא יכול וזה היה מדהים לראות כמה אחדות יש בנו וברגע שיש משבר, כולם חוזרים לפה.
לאט לאט אנשים חייבים לחזור לשפיות שלהם ומי שמרגיש שהוא צריך את זה בשביל לשרוד את התקופה או בכלל, צריך לעשות את זה.
גם רואים את ההתעוררות בענף. חברות התעופה מתחילות לחזור לישראל, אנשים מתעניינים שוב בטיסות וזה היה חייב לקרות מתישהו. זה טוב שזה חוזר.