העיר ירושלים מציעה למבקרים בה שלל מסלולים, אטרקציות ופעילויות. זהו טיול קרוב יחסית (למי שמגיע מאיזור המרכז, מהשפלה או מצפון הנגב) וניתן לשלב בו פעילויות שמתאימות לכל המשפחה. רוב האתרים בירושלים הם כאלו שמתאימים לביקור קצר (שעה - עד 3 שעות) ולכן מי שירצה לבלות יום שלם בעיר, יצטרך לעבור בין כמה מהם. ערכנו עבורכם מסלול טיול, הוא משלב כמה מהמקומות היותר מעניינים בירושלים, יצאנו לבדוק אותו בעצמנו.
אצא לי השוקה את הטיול שלנו בירושלים בחרנו לפתוח באחד מהמקומות שהכי מזוהים עם העיר - שוק מחנה יהודה. השוק, ממוקם בין הרחובות מחנה יהודה ועץ החיים, נחשב לססגוני והמרהיב ביותר בישראל. ניתן למצוא כאן הכל מהכל. ממצרכים בסיסיים כמו לחמים, פירות וירקות, בשרים, דגים, גבינות ותבלינים שהייתים מצפים למצוא בכל שוק ועד לתבשילי גורמה, מאכלי עדות שמבושלים על גבי פתיליות וחנויות מעצבים לבגדים ולתכשיטים. הסיור בין הדוכנים בשוק משלב בין ריחות, צבעים, קולות וטעמים מהווה ללא ספק חוויה ממכרת.

הסיור בשוק מחנה יהודה וההתבוננות באנשים שמגיעים אליו, הובילו אותנו במהרה למסקנה שאומרת כי יחודו של המקום הזה נמצא הרבה מעבר לקולות הרוכלים הצועקים ולריחות הסחורה הטרייה. שוק מחנה יהודה הינו כור היתוך של ממש ובין המבקרים בו ניתן למצוא אנשים מכל המגזרים ושכבות האוכלוסיה. יהודים וערבים, דתיים וחילונים, אשכנזים וספרדים, מקומיים ותיירים, עשירים ועניים, כולם מתגודדים יחדיו בין הדוכנים והחנויות הקטנות ונהנים מהאוירה התוססת שמסביבם. אי אפשר להמנע מהמחשבה שאולי בכל זאת, כולנו יכולים לחיות כאן ביחד בשלווה.

שוק מחנה יהודה הוא אינו רק שוק במובן הרגיל של המילה, אלא איזור בילוי של ממש שמושך אליו לא מעט צעירים ובליינים ירושלמיים. בין הסמטאות של השוק נחבאים בתי קפה קטנים, מסעדות פועלים עממיות ומעדניות גורמה. הבעיה המסתמנת כיום היא לאו דווקא במציאת מקום שימשוך אתכם לשבת בו, אלא בחירה מבין שלל המקומות המוצעים. לאחר כשעה וחצי של שיטוט בין דוכני השוק התחלנו להיות רעבים.

אוכל ביתי בטעם של פעם המקום הראשון שחשבנו לאכול בו היה מסעדת מחניודה המפורסמת, אבל במהרה הבנו כי ללא הזמנה שבוצעה מספר מספר ימים מראש, אין סיכוי להכנס לשם בשעות הצהריים. בסופו של דבר, שמחנו שלא נתנו לנו להכנס כי אחר כך הגענו למסעדת פועלים קטנה העונה לשם עזורה. זוהי אחת מהמסעדות הותיקות ביותר בשוק (קיימת למעלה מ- 60 שנה) וברוב הזמן היא מלאה עד אפס מקום. גם בזמן הגיענו, כל השולחנות היו תפוסים, אבל לאחר המתנה קצרה של מספר דקות התפנה שולחן.

עזורה היא מסעדה של תבשילים ביתיים בסגנון של פעם כאשר חלק גדול מהתבשילים מתבשל על פתיליות ממש כמו בימים עברו. על הקיר תלויות תמונות של רבים ממנהיגי הארץ שעברו וטעמו את האוכל של עזורה ברבות השנים. גם כשהמקום מלא, האוכל מגיע במהירות ולא משאיר אותנו רעבים לאורך זמן. ניסינו את החומוס המקומי (הרגיל וגם את הגרסה שמגיעה עם הבשר ממעל), את המוסקה ואת הממולאים. הכל היה טעים עד כדי כך שהמשכנו לאכול גם לאחר שהיינו מלאים לחלוטין (ללא ספק טעות קריטית כשיש עוד שעות ארוכות של טיול לאחר מכן, אבל לא יכולנו לעמוד בפיתוי). את הארוחה סיימנו תוך פחות משעה ופינינו את מקומנו לאלו הבאים בתור. ההצגה הרי חייבת להמשך.

סיור במנהרות הכותל לאחר שספגנו ניחוחות ירושלמיים ואכלנו לשובע, יצאנו לעבר התחנה הבאה שלנו - סיור במנהרות הכותל. את הסיור היוצא מספר פעמים ביום, יש להזמין מראש דרך אתר האינטרנט או בטלפון (לא ניתן לבקר במנהרות באופן עצמאי). הסיורים מתקיימים בימים א'-ה', בימי שישי ובערבי חגים וניתן להזמין סיור בעברית או באנגלית (בקיץ גם בצרפתית). הכניסה אל המנהרות נמצאת בסמוך לרחבת הכותל המערבי ומכיוון שהסיור נעשה מתחת לפני האדמה, אין חשיבות לשעת הסיור והחוויה זהה בסיורים שנערכים בשעות הבוקר ובערב.

מנהרות הכותל נמתחות לאורך של 322 מטרים אשר עוברים דרך ההיסטוריה של ירושלים. הן התגלו כבר לפני יותר מ- 150 שנה ע"י ארכיאולוגים אנגלים, אבל רק בשנת 1984 נפתחו לכניסה של מבקרים. את הסיור כולו מעביר מדריך מוסמך שמספר על ההסטוריה של המנהרות, של בית המקדש ושל העיר ירושלים כולה. ההליכה בתוך המנהרות יוצרת תחושה קלסטרופובית משהו בחלק מן המקטעים אך היא אינה קשה וגם מי שסובל מקשיי הליכה יוכל לעמוד במשימה. בשעות העומס, יוצא סיור בכל רבע שעה ואם נפלתם על מדריך איטי יחסית, יתכן והקבוצה הבאה בתור תשיג אתכם ותיצור פקק תנועה מתחת לפני האדמה.

לזכות הקרן למורשת הכותל המערבי (שאחראית בין השאר על תחזוקת המנהרות), ניתן לומר שהמקום שמור ומתוחזק ברמה גבוהה מאוד עם שלטים מוארים אשר מספקים הסבר על כל מה שרואים בדרך. בדרך עוצרים בחדר קטן, במרכזו מוצג דגם מוקטן של ירושלים מתקופות שונות בהיסטוריה של העיר.

המנהרות עוברות מתחת לשטחו של מה שהיה פעם בית המקדש וגם מתחת לשרידי הכותל המערבי שנותר עומד עד היום. ליד אחד מקירות המנהרה ניתן לראות דרך קבע אנשים עומדים ומתפללים. זהו הקיר הניצב מעבר למה שנחשב לקודש הקודשים - מרכזו של בית המקדש הקדום והמקום בו לפי האמונה היה מוצב ארון הברית. הסיור כולו נמשך מעט יותר משעה ולרוב היציאה תהיה דרך השוק הארמני. בימים בהם המצב הבטחוני מעט מעורער או בעת חגים מוסלמיים, לא לוקחים את הסיכון ואת הדרך חזרה תעשו באותה הדרך ממנה הגעתם. זאת בדיוק הדרך אותה עשינו בסיום הסיור.

לאחר סיום הסיור יצאנו החוצה אל רחבת הכותל המערבי, חלק מהמשתתפים הלך לכמה רגעים של התייחדות אל מול הקיר העתיד. כאשר יוצאים מרחבת הכותל עצמה ועושים את הדרך בחזרה אל הרכב דרך סמטאות העיר העתיקה, מגלים את הצד הממוסחר של הדת. לאורך כל הדרך ינסו למכור לכם אביזרי דת מקודשים, יבקשו תרומות וינסו לגרום לכם להניח תפילין. כנראה שדת, כסף ופוליטיקה לא יכולים לעזוב אחד את השני.
שופינג בממילא לאחר שסיימנו את ענייני האמונה, עברנו "לעשות קצת גם בשביל הנפש"... (כן כן, אנחנו מדברים על שופינג). קניון ממילא ממוקם במרחק של חמש דקות נסיעה מהעיר העתיקה וניצב בלב שכונת ממילא היוקרתית. זהו קניון חדש יחסית שנחנך בשנת 2007, פתוח בסגנון של מדרחוב עם חנויות בשני צידי הדרך. יש משהו מאוד מיוחד בשילוב הזה של חנויות המותגים העכשוויים ביותר בתוך מבנה בעל סגנון ירושלמי טיפוסי, התחושה במקום היא יותר רגועה ונעימה מכל קניון אחר שהסתובבנו בו בארץ. לצד החנויות ניתן למצוא כמובן גם בתי קפה ומסעדות.

ונסיים בחגיגה הסיבוב בממילא עשה לנו חשק למשהו מתוק, אבל את הקינוח החלטנו לאכול במקום מיוחד יותר מאשר בבתי הקפה המוכרים שנמצאים בקניון. עשינו את דרכנו לאחד מהמקומות הותיקים והאהובים ביותר (במיוחד על מי שגדל בירושלים), החגיגה של בבט. רבים טוענים שכאן ניתן למצוא את הוופל הבלגי הטעים ביותר בארץ (ולמען האמת, כדאי שהוא יהיה טעים, משום שזה בערך כל מה שיש למקום להציע). מדובר במקום קטנטן (מה שרואים בתמונה זה בערך כל הגודל של המקום), עם צוות עובדים חייכני ושמח שימליץ לכם על אחד מהוופלים בתפריט, על שוקו חם סמיך סמיך או על מיץ תפוזים טרי שנסחט במקום.

מה שמייחד את הוופל הבלגי של בבט הוא קודם הבלילה שנעשית עפ"י המתכון הסודי (ואיכשהו היא פריכה יותר מרוב הוופלים שטעמנו), אבל יותר מכל זה הכמות והאיכות של התוספות. לצד תוספות רגילות כמו ממרח שוקולד, חמאת בוטנים וריבת חלב, ניתן למצוא אצל בבט תוספות יחודיות באמת כמו ממרח ערמונים, רסק תפוחים עם גבינת שמנת חמוצה וגבינת שמנת עם קינמון. את כל התוספות אגב, מכינים במקום וזה אולי הסוד האמיתי של בבט. בסיום הארוחה יצאנו שבעים ומלאים וכולם הסכימו פה אחד - היה טעים מאוד.

את יום הטיול שהתחלנו בשעות הבוקר, אנחנו מסיימים אחרי 22:00 בלילה כשאנו עושים את דרכנו בחזרה לאיזור המרכז. הסתובבנו בשוק, אכלנו במסעדה אותנטית, שמנו פתק בכותל המערבי וסיירנו במנהרות שמתחתיו, עשינו קצת שופינג וסיימנו בטעם מתוק. בהחלט יום טיול מהנה בבירת ישראל.