הגעה ועזיבה
טיסות: אל קמבודיה לא קיימות טיסות ישירות מישראל, אלא כאלו העוברות דרך יעדים אחרים באסיה. למדינה שלושה נמלי תעופה בינלאומיים (בפנום פן, בסיהנוקוויל ובסיאם ריפ), כשהעיקרי מביניהם הוא נמל התעופה הבינלאומי פנום פן (כ- 10 ק"מ מערבית לבירה). מאחר וקמבודיה גובלת עם מספר יעדים פופולריים בדרום מזרח אסיה, מטיילים רבים דווקא מגיעים אליה דרך היבשה, אך אלו שבוחרים לטוס, ממריאים לרוב מתאילנד (בנגקוק) כשקיימות טיסות ישירות לפנום פן גם מסין (בייג'ין וגואנגג'ואו), הונג קונג, לאוס (ויינטיאן), סינגפור, וייטנאם (הו צ'י מין סיטי) ועוד.
למטיילים אשר מעדיפים להגיע ישירות למקדשי האנגקור, מומלץ לנחות בסיאם ריפ השוכנת סמוך למקדשים. חברות התעופה המפעילות טיסות מיעדים שונים באסיה לקמבודיה כוללות את בנגקוק איירווייס, אייר אסיה, טייגר איירווייס, ג'טסטאר אסיה ועוד רבות. עלות טיסה מן הארץ הכוללת 2 קונקשיינים נעה פחות או יותר בין 1500-1900$.
שייט: ניתן לחצות את הגבול מוייטנאם לקמבודיה באמצעות שייט דרך המקונג, מצ'או דוק (Chau Doc) לפנום פן בהתאמה. המעבר עצמו ממוקם בין העיירות קאם סאמנור (Kaam Samnor) שבקמבודיה לוין שואונג (Vinh Xuong) שבוייטנאם ועוברות בו סירות נוסעים רבות.
תחבורה יבשתית: מאחר וקמבודיה גובלת בשלוש מדינות שונות (לאוס, תאילנד ווייטנאם), מטיילים רבים בוחרים להגיע אליה דרך היבשה, כחלק מטיולם במזרח אסיה. חלקם משלבים את הטיול בקמבודיה עם ביקור בתאילנד (וליהפך) ואף מרחיבים את הטיול לוייטנאם ולאוס. ניתן לחצות את הגבול באמצעות אוטובוסים היוצאים מידי יום מתאילנד, מוייטנאם ומלאוס (בשתיים האחרונות בתדירות פחות גבוהה), כשברוב מעברי הגבול יש להחליף אוטובוסים בעת החצייה (למרות שהסוכנויות מגדירות את הנסיעה כנסיעה ישירה). שימו לב שהנסיעות אורכות יותר זמן ממה שמצהירות הסוכנויות, יותר מ- 9 שעות נסיעה.
תחבורה בתוך המדינה
טיסות: נתיב התעופה הפופולרי ביותר בקמבודיה הוא בין פנום פן לסיאם ריפ. גם לסיהנוקוויל ניתן להגיע באמצעות טיסת פנים אך לרוב מגיעים אליה מבקרים יבשתית מפנום פן. מפעילת טיסות הפנים העיקרית בקמבודיה היא חברת "אנגקור אייר" המפעילה טיסות מספר פעמים ביום. מפעילה ידועה נוספת היא "איירו קמבודיה" (Aero Cambodia) המגיעה למספר יעדים במדינה. את הכרטיסים ניתן לרכוש גם יום לפני הטיסה במשרדי חברות התעופה או בסוכנויות נסיעות כשעלות לכיוון נעה סביב ה- 85$ כשלעתים קרובות מציעות החברות מחירים מוזלים.
רכבות: תשתית הרכבות בקמבודיה אינה ידועה לטובה עד כדי כך שאין לה נוסעים. הנסיעה איטית ביותר והמסילות והגשרים אינם מתוחזקים כראוי. ישנו סוג נוסף של רכבות בקמבודיה הנקרא "רכבות במבוק" שכיום פועלות יותר כאטרקציה תיירותית סביב בטאמבאנג (Battambang).
אוטובוסים: מרבית הנסיעות הבינעירוניות בקרב המטיילים בקמבודיה נעשות באמצעות חברות אוטובוסים מקומיות ותיירותיות. את הכרטיסים לנסיעות ניתן לרכוש במשרדי החברות בערים השונות ובסוכנויות נסיעות. איכות האוטובוסים לא רעה בכלל ומשתפרת עם הזמן כמו גם איכות התשתיות. ניתן למצוא קווי אוטובוסים לכל היעדים הפופולריים במדינה. מבין החברות המפעילות תוכלו לבחור ב"מקונג אקספרס", "סוריה" (Sorya) ו- GST. למרות השיפור היחסי בתשתיות, קיימים דיווחים על תאונות דרכים רבות, בעיקר בכביש מספר 5 המחבר בין פנום פן ובאטמבאנג, הנגרמות בשל נהגים לא מיומנים ולעתים אף שתויים. בין הערים הללו מומלץ לחשוב על אלטרנטיבות אחרות (כמו שייט) שיפורטו בהמשך. אוטובוסים יוצאים משעות הבוקר ועד אחה"צ. בכלליות, עלות הנסיעות באוטובוסים אינה גבוהה, כשאוטובוסי לילה ידועים כיקרים יותר. עלות כרטיס מפנום פן לסיאם ריפ למשל עשויה לסוב סביב ה- 7$. זיכרו לקחת איתכם לנסיעות משהו חם ללבוש (בשל המזגן המקפיא), משהו לאכול ולשתות ושימו עין על חפציכם האישיים, בעיקר בלילה ובהפסקות ההתרעננות.
מיניבוסים, מוניות וטנדרים: ישנם מטיילים שמתחברים יחדיו ושוכרים מיניבוס כך שבסופו של דבר הם משלמים מחיר רק מעט יותר גבוה מזה שהיו משלמים באם היו נוסעים באוטובוס. היתרון הוא שזמן הנסיעה מתקצר ותדירותם גבוהה יותר. בטנדרים תמצאו את עצמכם יושבים בארגז הטנדר בצפיפות גבוהה ובאופן מאוד לא נוח ולא בטיחותי. הצפיפות בשתי האלטרנטיבות הללו גבוהה וגם בהן קיימים סיכונים בטיחותיים. מושב במונית מפנום פן לבאטמבאנג למשל עולה כ- 7$. יש הסוברים שזהו אמצעי תחבורה בטוח יותר אך גם זה בערבון מוגבל ותלוי על איזה נהג אתם "נופלים". ישנם נהגים הנוהגים במהירויות גבוהות מידי ולכן גם עם מוניות ייתכנו תאונות דרכים רבות.
השכרת רכבים ואופנועים: אם ברצונכם לתור את קמבודיה באמצעות רכב שכור, קחו בחשבון שאין בקמבודיה סוכנויות השכרת רכב מסודרות. יחד עם זאת, ניתן לשכור בה רכב פרטי עם נהג צמוד אשר יכול לקחת אתכם לכל מיני נקודות עניין יפות "מחוץ למסלול" המקובל, ולעצור לכם בצד הדרך בכל פעם שתחפצו בכך. שירות שכזה עשוי לעלות יותר מ- 40$. ניתן גם לשכור אופנועים אך שימו לב לבדוק את האופנוע טוב מאוד מפני פגמים ותקלות טרם ההשכרה. שימו לב שהאופנועים אינם מבוטחים ולכן עליכם להחנות אותם במקומות מסודרים ולדאוג למנעול חזק למניעת גניבות (עליהן אתם תשלמו). ניתן להשכיר אופנוע מגסטהאוסים וסוכנויות טיולים בעלות השכרה יומית הנעה סביב ה- 7$. השכרת אופנוע עם נהג צמוד ליום עולה כ- 10$.
שייט: ניתן לנוע בין הערים בקמבודיה גם באמצעות סירות דרך הנהרות הגדולים שבמדינה. המסלולים העיקריים הם בין פנום פן לסיאם ריפ ובין האחרונה לבאטמבאנג. השייט אמנם יותר מהיר מהתחבורה היבשתית, אך הוא גם יותר יקר ולא תמיד בטוח ולכן אין זו הדרך הפופולרית ביותר להתניידות בין הערים השונות. לעומת זאת, באופן יחסי לתחבורה היבשתית, שייט הוא אמצעי הרבה יותר בטוח עם מספר תאונות נמוך יותר, לכן יכול להיות שמומלץ יהיה לעתים לשוט מאשר לנסוע באוטובוס. לשם אינדיקציה, שייט בסירת מנוע מפנום פן לסיאם ריפ עולה כ- 35$ ואורך כ- 5 שעות בלבד. ישנן גם סירות יוקרתיות עם שירותים כמו סיורים מודרכים, ארוחות טובות ומקומות לינה על הסיפון, העולות כ- 150$ ליום.
תחבורה עירונית: התחבורה העירונית מורכבת בעיקר מטוקטוקים ואופנועים (כיום לא קיימת תחבורה עירונית של אוטובוסים). עומסי התנועה הגדולים ביותר נמצאים כמובן בפנום פן, העיר הגדולה ביותר, והכבישים אכן נראים כאוטיים, ללא אכיפה של חוקים וכללים.
האופנועים (הידועים בשם "מוטוס") הם למעשה המוניות הנפוצות ביותר אותם תראו ותשמעו בכל פינה בעיר כשהנהגים יציעו לכם תעריפים שונים ומשונים. אל תהססו להתמקח ותוודאו שיש בידכם את הסכום המדוייק כך שלא תינתן לנהגים ההזדמנות להתווכח בהגיעכם ליעד (וודאו עם המקום בו אתם ישנים כמה אמורה לעלות נסיעה למקום אליו אתם חפצים להגיע. בגדול, היא לא צריכה לעלות יותר מ- 2$). שימו לב כי האופנוענים נוהגים לקחת יותר מאדם אחד על האופנוע אז אל תופתעו שמציעים לכם לעלות עליו עם חברכם יחד (רק בסיאם ריפ המשטרה אוסרת עליהם להסיע יותר מתייר אחד על אופנוע).
הטוקטוקים (סוג של אופנוע תלת-גלגלי עם גגון ומקום ישיבה מאחור לכ- 4 נוסעים) החליפו למעשה את הסייקלו התלת-גלגלי הנמצא פחות ופחות בשימוש וקיים כיום רק בפנום פן. הנסיעה בהם עולה פי 2 מנסיעה על מונית אופנוע וגם במקרה שלהם יש להתמקח ולקבוע מראש על מחיר. היתרון של הטוקטוקים טמון בכך שהתחושה בזמן הנסיעה קצת יותר בטוחה ויש הגנה מפני גשמים ושמש.
אופניים: רכיבה על אופניים היא אמצעי התניידות פופולרי מאוד בתוך הערים השונות של קמבודיה. רבים המגיעים לערים ולעיירות השונות, שוכרים זוג אופניים בגסטהאוסים או בסוכנויות טיולים ותרים אותן בפידול. עלות ההשכרה לא צריכה לעלות יותר מ- 3$ ליום. מאחר וחלקיה הרבים של קמבודיה שטוחים, הרכיבה בה הופכת לקלה ובשל כך - אטרקטיבית מאוד בקרב התיירים.
מעברי גבול
לקמבודיה למעלה מ- 12 מעברי גבול בינלאומיים עם וייטנאם, תאילנד ולאוס. מעברי הגבול הפופולריים ביותר הם מעבר הגבול פויפט (Poipet) - אראניאפראת'ט (Aranyaprathet) שבין קמבודיה ותאילנד בהתאמה, דום קרלור (Dom Kralor) - ואון קהאם (Veun Kham) שבין קמבודיה ולאוס ומעבר באבט (Bavet) - מוק באי (Moc Bai) שבין קמבודיה לוייטנאם.
מעברי הגבול הקמבודיים פתוחים לרוב בין השעות 07:00-20:00 למעט מעבר הגבול עם לאוס שנסגר מוקדם יותר. עלות ויזת תייר לקמבודיה עולה כ- 30$ אך קחו בחשבון שתתבקשו בסופי שבוע ובשעות מאוחרות לשלם דולר אחד או יותר "מס". יש להצטייד בתמונות פספורט וכמה דולרים בכיס למקרה שתזדקקו להם. בכל מעבר תוכלו להמיר כסף למטבע המקומי אך לרוב בשערים לא כל כך טובים כמו בערים הגדולות. להלן פירוט מעברי הגבול הפתוחים עבור זרים.
מוק באי-באבט (Moc Bai-Bavet) - זהו מעבר הגבול הפופולרי ביותר בקרב המבקרים בקמבודיה מוייטנאם (בעיקר בקרב התרמילאים) המחבר בין הו צ'י מין סיטי לפנום פן בירת קמבודיה. המעבר הוא בין עיירת הגבול הקמבודית באבט לעיירת הגבול הוייטנאמית מוק באי. אוטובוסים בין השתיים יוצאים מידי יום בשעות הבוקר ומגיעים ליעד כעבור 6 שעות לערך. ניתן להשיג ויזה לקמבודיה במעבר הגבול עצמו (לנכנסים לוייטנאם יש להנפיקה מבעוד מועד).
וין שואונג-קאם סאמנור (Vinh Xuong–Kaam Samnor) - זהו מעבר נחמד יותר המקשר בין פנום פן בירת קמבודיה לעיירה הסמוכה למעבר הגבול - צ'או דוק (Chau Doc) - עיירה וייטנאמית קטנה ונעימה בדלתת המקונג. בגבול זה חוצות סירות רבות, מהירות ואיטיות, השטות על המקונג ומקשרות בין סיאם ריפ שבקמבודיה להו צ'י מין סיטי (סייגון).
טין ביאן-פנום דן (Tinh Bien–Phnom Den) - מעבר זה ממוקם באמצע הדרך בין העיירות הוייטנאמיות הא טיאן (Ha Tien) וצ'או דוק (Chau Doc). התנועה במעבר דלה שכן מרבית המבקרים המעוניינים להגיע לצ'או דוק מפנום פן מעדיפים את דרך הנהר. זהו מעבר קצת יותר מרוחק אך די נוח. העיירות הקרובות ביותר אל המעבר בצד הקמבודי הן קאמפוט (Kampot) וטקאו (Takeo) אך עדיין מדובר בנסיעה של כשעתיים או יותר לעיירת הגבול פנום דן.
פרק צ'אק-שה שיאה (Prek Chak-Xa Xia) - זהו מעבר גבול בין עיירות חוף לא רחוק מקפ שבקמבודיה. ישנם מספר אוטובוסים המקשרים בין הא טיאן (Ha Tien) שבוייטנאם לפנום פן שבקמבודיה.
לה טאן-או יאדאו (Le Thanh-O Yadao) - מעבר מרוחק זה מקשר בין באן לונג (Ban Lung) שבצפון מזרח קמבודיה לעיר פלאיקו (Pleiku) שבמרכז וייטנאם (ביניהן כ- 6 שעות נסיעה באמצעי תחבורה שונים).
מעברי הגבול עם תאילנד :
פויפט-אראניאפראת'ט (Poipet-Aranyaprathet) - זהו מעבר הגבול הפופולרי ביותר בין תאילנד לקמבודיה המחבר בין בנגקוק לסיאם ריפ בצפון-מערב קמבודיה. ניתן להנפיק ויזה לקמבודיה עם ההגעה לגבול. זמני חציית הגבול משתנים בהתאם למצב הרוח של הפקידים אך הם לרוב אינם עולים על 3 שעות. שימו לב שבפויפט שבקמבודיה קשה להתמקח על תחבורה לסיאם ריפ ולנמסוע במחירים נמוכים אך אל תתייאשו.
האט לק-קו קונג (Hat Lek- Ko Kong) - מחבר בין קו צ'אנג שבתאילנד לאזור החופים של סיהנוקוויל שבקמבודיה. לכאן מומלץ להגיע עם ויזה מבעוד מועד שכן הפקידים במעבר זה ידועים כבעייתיים עם בקשות מוגזמות לתשלומים מיותרים. מיניבוסים ומוניות יחכו לכם בקו קונג הקמבודית לקחת אתכם לסיהנוקוויל או פנום פן.
צ'ונג סה נגאם-אנלונג ונג (Chong Sa Ngam- Anlong Veng) - מעבר זה פחות לנוסעים לתאילנד שכן אין תחבורה ציבורית מן הגבול לאף עיירה או עיר סבירה בגודלה בתאילנד לכן יהיה עליכם לקחת טרמפ.
צ'ונג ג'ום-או סמאצ' (Chong Jom-O'Smach) - זהו מעבר נוח לאלו החפצים להגיע לסורין בתאילנד (Surin) ולסיאם ריפ בקמבודיה. ישנם אוטובוסים רבים מסורין לגבול ובחזרה כשהנסיעה אורכת רק כשעתיים. מן הצד הקמבודי תוכלו לחלוק מונית לסיאם ריפ או להגיע לעיירה סאמארונג (Samraong) בצפון מערב המדינה ולהחליט ממנה לאן תרצו לנסוע.
באן פאקארד-פסא פרום (Ban Pakard-Phsa Prum) - מעבר גבול זה נמצא במרחק נסיעה קצר מפאילין (Pailin) שבמערב קמבודיה ולא רחוק מן העיירה קאנת'אבורי (Chanthaburi) שבמזרח תאילנד. המעבר מחבר את המבקרים במזרח תאילנד לבאטאמבאנג וסיאם ריפ שבקמבודיה. זהו מעבר חביב עם נופים יפים. ניתן להנפיק ויזה לקמבודיה במעבר הגבול עצמו.
באן לאם-דאון לם (Ban Laem-Daun Lem) - זהו מעבר גבול קטן שלא נעשה בו שימוש רב. הוא קרוב מאוד למעבר הנ"ל (באן פאקארד-פסא פרום), כ- 45 דקות נסיעה מפאילין (Pailin).
מעבר הגבול עם לאוס :
דום קרלור-ואון קהאם (Dom kralor–Veun kham) - זהו מעבר הגבול היחיד עם לאוס ולכן פופולרי ביותר בין שתי המדינות, וגם המבודד ביותר בכל אחת מהן. בשל הבידוד והקושי הלוגיסטי בכל צד, מומלץ לעבור את הגבול בעזרת אוטובוסים מאורגנים. ניתן להשיג ויזה לקמבודיה וללאוס עם ההגעה למעבר הגבול עצמו.